پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول

پروپیلن گلیکول یک ماده مایع مصنوعی است که آب را جذب می‌کند. از آن همچنین برای ساخت ترکیبات پلی‌استر و به‌عنوان پایه‌ای برای محلول‌های ضدیخ استفاده می‌شود. پروپیلن گلیکول در صنایع شیمیایی‌، غذایی و دارویی نیز کاربردهای زیادی دارد و همواره از آن استفاده می‌شود. سازمان غذا و دارو ایالات‌متحده (FDA) این ماده را به‌عنوان یک ماده افزودنی طبقه‌بندی کرده است که به‌طورکلی برای استفاده در مواد غذایی بی‌خطر شناخته می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا به‌طور مفصل، پیرامون موضوعاتی راجع به Propylene Glycol صحبت کنیم.

پروپیلن گلیکول چیست؟

یک ماده پرکاربرد است که در بسیاری از محصولاتی که در زندگی روزمره استفاده می‌کنیم، وجود دارد. در کل PG و سایر موادی مانند جوش بخشی از محصولات غذایی هستند، همچنین کاربردهای مختلفی در موارد غیر از تغذیه و خوراک دارند، ازجمله این کاربردها می‌توان به این مورداشاره کرد که به‌عنوان یک ماده اصلی در بسیاری از محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود.

این ماده به‌عنوان ماده غذایی به محصولات متداول مانند روکش کیک، آب‌نبات و حتی کالاهای پخته‌شده اضافه می‌شود. پروپیلن گلیکول را می‌توان به‌عنوان یک بخش مؤثر در طعم‌دهنده‌های طبیعی دانست که به توزیع طعم به‌طور مساوی در محصول کمک کند.

این ماده همچنین به‌عنوان GRAS یا یک افزودنی مجاز شناخته می‌شود. با این توصیف، زمانی که یک ماده در دسته GRAS در نظر گرفته‌شده باشد، یک ماده بی‌خطر برای پخت‌وپز و خوراکی شناخته می‌شود. توسط سازمان غذا و داروی ایالات‌متحده (FDA) در سال 1973 به‌عنوان GRAS طبقه‌بندی شد.

پروپیلن گلیکول

ساختار پروپیلن گلیکول

مشخصات و ساختار Propylene Glycol عبارت‌اند از:

  • فرمول شیمیایی: C3H8O2
  • فرم و حالت ظاهری: مایع
  • رنگ مایع: بی‌رنگ و شفاف
  • بدون بو
  • نقطه‌جوش: 187.4 درجه سانتی‌گراد
  • نقطه اشتعال: 99 درجه سانتی‌گراد
  • تراکم نسبی: 1.038 گرم در سانتی‌متر مکعب

این ماده، یک الکل دی هیدریک 2(OH)‌، مایعی بی‌رنگ، بی‌بو‌، کمی چسبناک و دارای چندین ویژگی عالی به‌عنوان حلال است. پروپیلن گلیکول کاملاً در آب قابل‌حل است و در بسیاری از ترکیبات آلی مانند عطرها‌، روغن‌های اساسی و رزین‌ها به کار می‌رود. علاوه بر این‌، خاصیت سمی فوق‌العاده کمی دارد و عملاً برای بدن انسان بی‌خطر است.

همچنین در مورد آن می‌توان گفت، ازآنجاکه نقطه‌جوش آن بسیار بالاتر از آب و نقطه انجماد آن کمتر است‌، از آن به‌عنوان ضدیخ و به‌عنوان یک ماده برای ایجاد محیطی برای انتقال حرارت استفاده می‌شود. همچنین در رابطه با این ماده باید گفت، پروپیل گلیکول از فرآورده‌های نفتی ایجاد می‌شود و به‌عنوان یک الکل مصنوعی نیز شناخته‌شده است. در آماده‌سازی‌های دارویی از آن به‌عنوان حلال استفاده می‌شود. این ماده برای مواد آرایشی‌، آن‌ها را تثبیت می‌کند تا از ذوب شدن در گرمای زیاد یا یخ‌زدگی در دمای پایین حفظ شوند. در کاربردها و صنایع غذایی‌، رطوبت محصولات را حفظ می‌کند و به حل شدن رنگ‌ها و طعم‌ها کمک می‌کند. ازجمله موارد کاربرد این ماده می‌توان نام برد:

  • یک آنتی‌اکسیدان
  • غلیظ کننده
  • تثبیت‌کننده
  • حلال
  • امولسیون کننده
  • نگه‌دارنده

پروپیلن گلیکول در بسیاری از محصولات غذایی مختلف یافت می‌شود. بااین‌حال، طبق تجربه، به‌ندرت در برچسب تغذیه ذکرشده است. به این دلیل که اگر به‌عنوان یک طعم‌دهنده یا رنگ‌، یا حامل یا حلال به‌جای یک ماده مستقیم استفاده شود‌، نیازی به درج در برچسب تغذیه نیست. معمولاً در غذاهای رایج حاوی پروپیلن گلیکول‌، آن‌ها را در برچسب مواد تشکیل‌دهنده ذکر نمی‌کند. این محصولات شامل نوشیدنی بدون الکل، غذاهای منجمد، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، غذاهایی با طعم‌دهنده‌های طبیعی، ادویه‌ها، ماریناد و پانسمان، مخلوط کیک، رنگ‌های غذایی، محصولات پخته‌شده، ضدیخ‌ها.

فرمول شیمیایی پروپیلن گلیکول

فواید پروپیلن گلیکول

  1. 1. آب را جذب می‌کند: پروپیلن گلیکول به‌عنوان یک ماده مرطوب‌کننده در سطح غلظت کم‌عمل می‌کند. آب را به خود جذب کرده و به لایه بیرونی پوست می‌برد. ازاین‌رو‌، محصولات آرایشی و بهداشتی که دارای پروپیلن گلیکول هستند‌، برای آب‌رسانی به پوست و رفع خشکی پوست و ظاهر مات شما مفید هستند.
  2. 2. عنصر مرطوب‌کننده: هنگامی‌که پروپیلن گلیکول مانند یک ماده مرطوب‌کننده رفتار می‌کند‌، برخی از مزایای مرطوب‌کنندگی را نیز به پوست شما ارائه می‌دهد. پوست شما بعد از استفاده از محصولات غنی‌شده با پروپیلن گلیکول‌، احساس صاف و غیر چسبندگی پیدا می‌کند.
  3. 3. علائم پیری را کاهش می‌دهد: همه ما بعد از یک دوره مشخص از زندگی، پیر شدن را شروع می‌کنیم. پوست ما یک جز به نام عامل مرطوب‌کننده طبیعی (NMF) دارد که با افزایش سن خشک می‌شود. این علائم پیری مانند چین‌وچروک، پوسته‌پوسته شدن و زبری را ایجاد می‌کند. پروپیلن گلیکول می‌تواند سرعت پیری پوست شمارا کاهش دهد.
  4. 4. اثر لوازم‌آرایشی و بهداشتی را افزایش می‌دهد: پروپیلن گلیکول جدا از داشتن فواید بی‌نظیر‌، به جذب سایر مواد مؤثر در مواد آرایشی نیز کمک می‌کند. این ماده نفوذ مواد را از طریق پوست، ساده‌تر و تقویت می‌کند. به‌طور طبیعی‌، مواد آرایشی با این ماده، با کارایی بیشتری کار می‌کنند و بهترین اثر رادارند.
  5. 5. از هدر رفتن آب جلوگیری می‌کند: پروپیلن گلیکول به‌عنوان نرم‌کننده برای ایجاد یک‌لایه محافظ روی پوست شما عمل می‌کند. این از هدر رفتن آب جلوگیری کرده و منجر به ایجاد پوستی صاف و سالم می‌شود.
  6. 6. برای آکنه مفید است: یکی از رایج‌ترین و آزاردهنده‌ترین مشکلات پوستی که ما با آن روبرو هستیم‌، آکنه است. بسیاری از مواد آرایشی به‌جای پاک‌سازی، آسیب بیشتری به آکنه وارد می‌کنند؛ اما پروپیلن گلیکول برای آکنه بی‌خطر است؛ زیرا چربی ندارد. این کمک می‌کند تا پوست باگذشت زمان بهبود یابد و آکنه محو شود.

استفاده از پروپیلن گلیکول در مواد غذایی یا مواد آرایشی

پروپیلن گلیکول به‌عنوان ماده افزودنی مستقیم و غیرمستقیم مواد غذایی، به‌طورکلی توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به‌عنوان یک ماده GRAS ایمن شناخته می‌شود. البته این ماده در اروپا فقط مجاز است به‌عنوان حلال یا امولسیون کننده استفاده شود و در محصول نهایی نباید بیش از 0.45 گرم در هر پوند باشد. به‌غیراز افراد مبتلابه آلرژی یا موارد زیاد مصرف‌، گزارش‌های دیگری از اثرات سمّی آن در غذاها ارائه نشده است. درواقع، میزان سمی بودن آن بسیار کم است و بروز مسمومیت آن نادر است.

بیشتر موارد مسمومیت ناشی از دوزهای بالای دارو یا شرایط غیرمعمول ایجاد می‌شود. مثلاً مردی که محتوای کیسه یخ را نوشیده بود. تا به امروز‌، هیچ گزارشی نشان نداده است که این بیماری با سرطان یا نگرانی‌های بهداشت باروری در ارتباط است‌ و هیچ گزارشی از مرگ ناشی از این ماده گزارش نشده است.

نکات مهم در مورد کاربرد پروپیلن گلیکول در مواد غذایی و آرایشی

میزان مصرف: سازمان بهداشت جهانی حداکثر مصرف 25 میلی‌گرم در کیلوگرم در روز (8/1 گرم در روز برای یک مرد 75 کیلوگرمی) پروپیلن گلیکول را به‌عنوان ماده‌ای افزودنی غذایی توصیه می‌کند. اگرچه مسمومیت نادر است‌، اما تخمین‌ها حاکی از آن است که میزان مصرف فعلی بیش‌ازحد توصیه‌شده است؛ بنابراین‌، ممکن است عاقلانه باشد که منابع غذایی این ترکیب را کاهش دهیم.

خطر بالقوه سلامتی: در افرادی که عملکرد طبیعی کبد و کلیه دارند‌، پروپیلن گلیکول با سرعت کافی از خون خارج‌شده و دفع می‌شود. بااین‌حال، در افراد مبتلابه بیماری کلیه یا بیماری کبدی‌، این روند ممکن است به همان اندازه کارآمد نباشد. این پدیده ممکن است منجر به تجمع پروپیلن گلیکول و اسید لاکتیک در جریان خون شود‌ که باعث علائم مسمومیت و اسیدوز می‌شود؛ بنابراین‌، ممکن است برای کسانی که بیماری کلیوی یا کبدی دارند خطرناک باشد.

آلرژی: تخمین زده می‌شود که تقریباً 3.5٪ افراد به پروپیلن گلیکول حساسیت دارند. به‌طورکلی، بیشترین واکنشی که در اثر این ماده به علت حساسیت و در اثر تماس می‌تواند ایجاد شود، ایجاد بثوراتی در بخش‌های مختلف بدن و صورت است. پس از خوردن غذاهایی با پروپیلن گلیکول‌، یا پس از مصرف داروهای حاوی آن‌، درماتیت عمومی و سامانه‌ای گزارش‌شده است.

در دسترس بودن مواد جایگزین: جایگزین رایج برای این ماده، پروپاندیول است. پروپاندیول از تخمیر قند ذرت به‌جای نفت حاصل می‌شود. بعلاوه‌، مواد غیر مصنوعی در دسترس هستند که جایگزین‌های کاملی هستند.

در صدور گواهینامه Paleo مجاز نیست: پروپاندیول و پروپیلن گلیکول در هیچ برنامه صدور گواهینامه Paleo مجاز نیستند؛ زیرا پروپیلن گلیکول یک ماده مصنوعی است‌، بعلاوه‌، مواد جایگزین به‌طور گسترده‌ای در دسترس هستند.

نحوه استفاده از PG (پلی گلیکول) بر روی پوست

برخی از محصولات مراقبت از پوست با این ماده ممکن است نیاز به رعایت یکسری نکات قبلی داشته باشند. برای چند محصول با این ماده‌، ممکن است لازم باشد قبل از استفاده، آن را به‌خوبی تکان دهید. دستورالعمل‌ها روی برچسب محصول را با دقت بخوانید تا از هر نوع سوءاستفاده و درک نادرست مصرف این ماده، جلوگیری کنید. در صورت وجود سؤال یا تردید در مورداستفاده از پروپیلن گلیکول برای برخی از مشکلات پوستی‌، از مشاوره با متخصص پوست خود حتماً کمک و مشورت بگیرید. اگر از آن استفاده می‌کنید‌، فقط همان‌طور که در برچسب یا توسط متخصص پوست شما توصیه‌شده است‌، این ماده را روی مناطق آسیب‌دیده پوست قرار دهید.

قابل‌ذکر است که میزان مصرف این ماده، باید با توجه به مشکل پوستی شما انجام شود. به‌طور مثال می‌توان در مورد مصرف این ماده گفت، برای برطرف کردن خشکی دست، می‌تواند بعد از شستن هر بار دست، از این ماده (با توجه به توصیه پزشک) استفاده کرد. برای مشکلات سوختگی پوست‌، ابتدا با پزشک خود مشورت و بررسی کنید که آیا محصول شما می‌تواند در مناطق سوخته استفاده شود یا خیر.

اثرات پروپیلن گلیکول بر روی پوست

ازجمله نکاتی که باید به آن در مدت‌زمان مصرف این ماده توجه شود، می‌توان گفت:اطمینان حاصل کنید که به ماده تشکیل‌دهنده حساسیت ندارید.

  • اگر بعد از استفاده از مواد آرایشی روی پوستتان تحریک شده است‌ یا دچار برخی از علائم حساسیت شده‌اید، از استعمال این ماده چشم‌پوشی کنید و آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • قبل از استفاده از محصول، از دستورالعمل‌های مربوط به این نوع کالاها آگاه شده و از آن پیروی کنید.
  • بدون مشورت با پزشک‌، آن را با هیچ محصول دیگری مخلوط نکنید.
  • فقط مقدار را طبق دستورالعمل روی محصول اعمال کنید.
  • به یک‌باره از مقدار زیادی از محصول استفاده نکنید.
  • طبق دستورالعمل، آن را فقط یک یا دو بار در روز استفاده کنید.
  • بیش از زمان لازم / دستورالعمل از آن استفاده نکنید.
  • از این محصول برای بهبود مناطق آسیب‌دیده پوست خود استفاده کنید.
  • از استفاده از آن در مناطق حساس مانند چشم و منطقه بینی خودداری کنید.
  • پروپیلن گلیکول از نفت به دست می‌آید که اگر سرطان‌زا باشد (باعث سرطان شود) باید موردبررسی قرار گیرد؛ اما به خاطر بسپارید که مواد نفتی در لوازم‌آرایشی با محصولات غیرتجاری، با درجات مختلف استفاده می‌شود و با یکدیگر متفاوت هستند؛ بنابراین‌ می‌توان گفت، سطح سمی بودن ای ماده بسیار کم و قلیل است و می‌تواند برای مراقبت از پوست، یک ماده بی‌خطر تلقی شود.
  • افرادی که اگزما دارند نباید از مواد آرایشی مبتنی بر پروپیلن استفاده کنند؛ زیرا ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت پوست شود. قبل از استفاده منظم از آن‌، مقدار کمی از محصول را روی بازوهای خود امتحان کنید. اگر این ماده برای شما مناسب نیست یا آلرژی ایجاد می‌کند‌، استفاده از آن را قطع کنید. مطالعات نشان می‌دهد که استفاده مکرر از این ماده بر روی چشم و منطقه بینی ممکن است باعث تحریک شود.

جلوگیری از مصرف پروپیلن گلیکول

اکثر غذاهای حاوی پروپیلن گلیکول غذاهای فرآوری شده هستند. با مصرف یک رژیم غذایی کامل، می‌توانید از اکثر منابع و مواد دیگر خودداری کنید. در غیر این صورت، می‌توانید مطمئن باشید که محصولات Certified Paleo حاوی این مواد افزودنی نیستند.

امروزه برخی شرکت‌ها از پروپیلن گلیکول در محصولات آرایشی یا مواد افزودنی غذایی خود استفاده نمی‌کنند. اگر قصد دارید از این ماده در مصرف خود جلوگیری کنید، می‌توانید وجود آن را با مشاهده برچسب‌ها و قسمت مواد سازنده، بررسی کنید.

جلوگیری از مصرف پروپیلن گلیکول

جایگزین‌های پروپیلن گلیکول

در سال 2014‌، Tom’s of Maine اولین برند خوشبوکننده بود که خط تولید خود را از یک پروپیلن گلیکول مشتق شده از گاز طبیعی به یک جایگزین 100٪ طبیعی تبدیل کرد. این تغییر برای این برند مهم بود؛ زیرا گرچه گاز طبیعی یک منبع طبیعی فراوان است‌، اما یک منبع تجدید ناپذیر است. امروزه بخشی از مأموریت انسان آن است که به شیوه‌ای مسئولانه در مقابل محیط‌زیست عمل کند، ما دهه‌ها است که در حال بررسی گزینه‌های تجدید پذیر هستیم.

با معرفی پروپیلن گلیکول گیاهی‌، امروزه می‌توان محصولی باکیفیت بالا و محصولی که ازنظر محیط‌زیست پایدارتر باشد را تولید کرد. اقدامات بسیاری برای جایگزینی آن در طول دو دهه انجام‌شده است.

این ماده همچنین به ما کمک می‌کند تا وابستگی خود را به منابع نفتی کاهش دهیم‌، بنابراین تعادل جهانی انرژی را بهبود می‌بخشد و گازهای گلخانه‌ای مرتبط با تولید این ماده را تا 61٪ کاهش می‌دهد‌ (در مقایسه با روش قبلی تولید مبتنی بر گاز طبیعی). گزینه‌های دیگری مانند پروپاندیول و گلیسیرین وجود دارد‌، اما برای کاربردهای دئودورانت‌، پروپیلن گلیکول مؤثرترین ماده پایه تا به امروز در نظر گرفته می‌شود.

تفاوت پروپیلن گلیکول و اتیلن گلیکول چیست؟

تفاوت اصلی بین پروپیلن گلیکول و اتیلن در میزان سمی بودن این مواد است. پروپیلن گلیکول سمیت بسیار کمی دارد‌، به همین دلیل در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت‌های شخصی نیز یافت می‌شود‌، درحالی‌که اتیلن گلیکول سمی است و باید بااحتیاط کنترل شود تا در معرض انسان یا حیوان قرار نگیرد.

پس چرا فقط از پروپیلن گلیکول استفاده نمی‌شود؟ تعدادی از مزایای استفاده از اتیلن گلیکول نسبت به پروپیلن گلیکول وجود دارد‌، به‌خصوص در دستگاه‌های حلقه بسته که خطر تماس به حداقل می‌رسد. به‌عنوان مثال‌، کاهش میزان انجماد با استفاده از اتیلن گلیکول بسیار مؤثرتر است، بنابراین پروپیلن گلیکول بیشتری برای حفظ همان نقطه انجماد اتیلن موردنیاز است. علاوه بر این‌، به دلیل ویسکوزیته پایین، اتیلن گلیکول از خواص انتقال حرارت بسیار خوبی برخوردار است.

استفاده از پروپیلن یا اتیلن گلیکول، بستگی بسیاری به کاربرد موجود و خطر تماس تصادفی با غذا‌، آب آشامیدنی یا بلعیدن انسان دارد. به‌عنوان مثال‌، در یخ‌زدایی هواپیما از پروپیلن گلیکول برای از بین بردن یخ و آلودگی هواپیما و همچنین استفاده در زمستان و در زمان‌های بارش برف برای جلوگیری مؤثر از تجمع برف و یخ استفاده می‌شود. همچنین در تعدادی از محصولات ضدیخ سوپرمارکت‌ها از این ماده استفاده می‌شود. درحالی‌که اتیلن گلیکول در سیستم‌های بسته و در کاربردهای صنعتی کنترل‌شده استفاده می‌شود.

تفاوت پروپیلن گلیکول و اتیلن گلیکول

نحوه استفاده از پروپیلن گلیکول

از پروپیلن گلیکول به‌عنوان حلال استفاده کنید. پروپیلن گلیکول یک حلال ایده آل برای مخلوط کردن مواد شیمیایی هنگام تولید فیلم‌های عکاسی است. پروپیلن گلیکول همچنین می‌تواند به‌عنوان یک حلال در ساخت محصولات خوراکی‌، موضعی و تزریقات برای صنایع دارویی استفاده شود‌؛ زیرا در آب محلول نیست. به دلیل عطروطعم شیرین همراه با خاصیت حلال، از این ماده به رنگ و طعم‌دهنده‌های غذایی اضافه می‌شود. همچنین از پروپیلن گلیکول به‌عنوان حلال برای ساختن رنگ‌، مواد شوینده‌، جوهر‌، لاک ناخن و پاک‌کننده‌ها و مواد تمیزکننده خانگی استفاده می‌شود. صنعت نیمه‌هادی از حلال‌هایی به نام Cellosolves استفاده می‌کند که حاوی پروپیلن گلیکول هستند.

از پروپیلن گلیکول برای خواص مرطوب‌کنندگی آن استفاده کنید. افزودن پروپیلن گلیکول به مواد آرایشی و دارویی به آن‌ها کمک می‌کند تا رطوبت خود را حفظ کنند. مواد افزودنی غذایی‌، خمیردندان‌ها‌، دهان‌شویه‌ها‌، تنباکو‌، لوسیون‌ها‌، ضدعفونی‌کننده‌های دست و لوسیون‌های نمکی از الکل پروپیلن برای حفظ رطوبت استفاده می‌کنند. این ماده برای تنظیم رطوبت در لوله‌ها و سیگار برگ‌ها استفاده می‌شود تا از کم‌آبی بدن جلوگیری کند. اثر مرطوب‌کنندگی در چوب‌های خوشبوکننده با افزودن پروپیلن گلیکول حاصل می‌شود.

از پروپیلن گلیکول به‌عنوان یک ترکیب خنک‌کننده استفاده کنید. این ماده یکی از بهترین ترکیبات ضدیخ برای مصارف صنعتی محسوب می‌شود. برای جلوگیری از آسیب رادیاتور به سیستم‌های خنک کننده اتومبیل اضافه می‌شود. از پوشش پروپیلن گلیکول در مخازن تخمیر در صنعت شراب و آبجو استفاده می‌شود. همچنین در سرامیک برای حفظ بدن انسان‌های زنده در بیمارستان‌ها استفاده می‌شود.

پروپیلن گلیکول را به مواد افزودنی و عرقیات غذایی اضافه کنید تا بافتی خامه‌ای پیدا کند. استفاده از پروپیلن گلیکول در مواد افزودنی مانند angostura و bitters نارنجی باعث افزایش طعم و خاصیت مایع می‌شود.

پروپیلن گلیکول را به روغن‌های معطر اضافه کنید. پروپیلن گلیکول محبوب‌ترین ناقل ترانس درمال در صنایع آرایشی و دارویی است. ناقلین ترانس درمال T روغن را از طریق منافذ پوست منتقل می‌کنند. با افزودن حامل‌های ترانس درمال مانند پروپیلن گلیکول‌، کاربردهای موضعی مانند لوسیون‌ها و روغن‌های ماساژ از طریق پوست برای روان‌سازی و جوان‌سازی سلول‌های پوست منتقل می‌شوند.

ایمنی

این ماده دارای تأییدیه و گواهی‌های استاندارد از مراکز زیر هست که عبارت‌اند از:

  • CIR: در سال 2012‌، هیئت تخصصی بررسی مواد تشکیل‌دهنده لوازم‌آرایشی بهداشتی ایالات‌متحده (CIR) داده‌ها و اطلاعات ایمنی موجود در مورد پروپیلن گلیکول را که در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت‌های شخصی استفاده می‌شود‌، بررسی کرد. آن‌ها نتیجه گرفتند که استفاده از آن در محصولات آرایشی و بهداشتی بی‌خطر است؛ زیرا برای پوست تحریک‌کننده نیست.
  • FDA: سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA): پروپیلن گلیکول را در لیست موادی دارد كه برای افزودن مستقیم به مواد غذایی به‌طورکلی به‌عنوان یک ماده افزودنی بی‌خطر (GRAS) شناخته می‌شوند. همچنین توسط FDA به‌عنوان یک افزودنی غذایی غیرمستقیم نیز شناخته می‌شود.
  • NTP: در سال 2003‌، مرکز ارزیابی ملی تولید برنامه سم‌شناسی (NTP) برای ارزیابی خطر تولیدمثل انسان (CERHR)‌، پتانسیل اثرات تولیدمثل و رشد پروپیلن گلیکول را بررسی کرد و نتیجه گرفت که «نگرانی قابل‌توجهی برای اثر سمی آن بر تولیدمثل یا رشد برای انسان وجود ندارد.»
  • اتحادیه اروپا (EU): پروپیلن گلیکول در فهرست مواد آرایشی و بهداشتی اتحادیه اروپا ذکرشده است (CosIng) و استفاده از آن به‌عنوان یک ماده آرایشی بر اساس مقررات کلی آیین‌نامه لوازم‌آرایشی اتحادیه اروپا به‌هیچ‌وجه محدود نمی‌شود.
  • کمیته مشترک افزودنی‌های غذایی FAO / WHO (JECFA): حداکثر مصرف خوراکی روزانه 25 میلی‌گرم پروپیلن گلیکول بر هر کیلوگرم وزن بدن در روز را توصیه می‌کند.

جمع‌بندی

پروپیلن گلیکول یک ترکیب آلی است که کاربردهای صنعتی زیادی دارد. این ماده یک مایع چسبناک است که شیرین‌، بدون بو و شفاف است. امروزه مؤسسات بسیاری مانند FDA تصور می‌کند که این ماده به‌طورکلی برای مصرف و استعمال ایمن است و ایمنی استفاده از پروپیلن گلیکول در داروها‌، طعم‌دهنده‌های غذا و اهداف صنعتی را تائید کرده است. بااین‌حال، اگرچه کارشناسان ایمن بودن این مایع را معتقدند‌، کسانی هستند که ممکن است به آن حساسیت داشته باشند؛ بنابراین مهم است که قبل از استفاده از موادی که حاوی پروپیلن گلیکول هستند‌، آلرژی آزمایش شود.

هشدارهای استفاده: مسمومیت بسیار کم است و برای بدن انسان بی‌ضرر است؛ اما اگر در هنگام مصرف دچار علائم حساسیت به آن شده‌اید، لازم است موارد را با پزشک خود در میان گذاشته و از مصرف مجدد آن جلوگیری کنید.