مواد غذایی حاوی دکستروز شامل چه موارد میشود؟ دکستروز یکی از انواع قندهای ساده و کربوهیدرات است که بیشتر در محصولات فرآوری شده و شیرین کننده استفاده میشود. در ادامه در این مقاله با ما باشید تا به بررسی مواد غذایی حاوی دکستروز بالا، میوهها و سایر محصولات بپردازیم.
مواد غذایی حاوی دکستروز
دکستروز، نام دیگری برای قند است که معمولا بر روی برچسبهایی که موادغذایی و محصولات خوراکی دارند، مقدار آن ثبت میشود. مواد غذایی حاوی دکستروز بیشتر شامل محصولات خوراکی شیرین مانند شیرینیها، کلوچهها، کیکها و … میباشد. این ماده از ذرت و سبزیجات دیگر نیز استخراج میشود.
مواد غذایی حاوی دکستروز نه تنها شامل محصولات شیرینی مانند آب نبات که سرشار از دکستروز هستند را شامل میشود، بلکه این ماده را در برخی از نوشیدنیها و خوراکی مصرفی برای تغذیه ورزشکاران نیز میتوانید بیابید؛ چراکه این ماده، منبع سریع انرژی است و میتواند به سرعت جایگزین گلیکوژن یا کربوهیدراتهای ذخیره شده در عضلات شود.
از طرف دیگر، قند خون پایین میتواند در افراد مبتلا به دیابت نیز رایج باشد؛ بنابراین مواد غذایی حاوی دکستروز در محصولات پزشکی نیز به کار گرفته شده است که برای کمک به افزایش سریع قند خون استفاده میشود. لازم به ذکر است که دکستروز اغلب برای تغذیه وریدی در بیمارستانها استفاده میشود.
کدام مواد غذایی حاوی دکستروز بالا هستند؟
اگر بخواهیم راجع به اینکه “کدام یک از مواد غذایی حاوی دکستروز بالا هستند؟” پاسخی را ارائه کنیم، باید گفت دکستروز اغلب در دسته محصولات و مواد با قندهای افزوده قرار میگیرد؛ زیرا برای شیرین کردن غذاها یا نوشیدنیها یا افزایش طعم آنها در هنگام فرآوری باید این ماده را به کار گرفت. از جمله مواد غذایی حاوی دکستروز بالا میتوان نام برد:
نان
شربت ذرت که مواد تشکیل دهنده آن شامل فروکتوز و دکستروز است، یک عامل شیرین کننده رایج در نان و کلوچهها میباشد. از آنجایی که دکستروز به شکل کریستالی استخراج میشود، نسبت به سایر انواع قندها، بیشتر در این مواد و محصولات خوراکی به کار گرفته میشود.
محصولات خوراکی فرآوری شده
در قسمت قبل هم اشاره کردیم که دکستروز میتواند به عنوان یک ماده شیرینکننده در محصولات بسیاری استفاده شود که شامل غذاهای فرآوری شده میباشد. در واقع هر ماده غذایی که میبینید در برچسب آن نامهایی مانند گلوکز، شربت ذرت و عسل و یا “شیرین کنندههای طبیعی” استفاده شده است، بدانید که این مواد حاوی دکستروز هستند و میتوانند مقادیر مختلفی داشته باشند.
دونات
دسته دیگر از مواد غذایی حاوی دکستروز بالا، دوناتها هستند که این ماده غالبا بیشتر روی دونات نیز استفاده میشود؛ زیرا میتواند خشک بماند و چرب نباشد.
شربت ذرت
یکی دیگر از محصولاتی که میتواند در دسته مواد غذایی حاوی دکستروز بالا قرار گیرد، شربت ذرت است که مانند عسل، از گرده گلها به وجود میآید و میتواند به عنوان یک ماده غلیظ و شیرین به مواد غذایی اضافه شود. این ماده حاوی 20 الی 98 درصد دکستروز است.
فست فودها
دکستروز کاربردهای دیگری به جز یک ماده شیرین کننده دارد. اگر نگاهی به مواد به کار گرفته شده برای تهیه لیست مواد غذایی فست فودها بیندازید، به عنوان مثال در لیست مواد تشکیل دهنده سیب زمینی سرخ کرده مک دونالد، میتوانید این ماده را مشاهده کنید. بنا به گزارشهای این شرکت فست فود بزرگ در جهان، در زمانهای خاصی از سال، سیبزمینیهایی که برای تهیه چیپس سرخ شده استفاده میشوند، قند طبیعی پایینی دارند که بر رنگ و نحوه پخت آنها تأثیر میگذارد. دکستروز در صورت نیاز به آن اضافه میشود تا به سیب زمینی سرخ شده رنگ طلایی بدهد و به پخت یکنواخت و مناسب کمک کند.
عسل
یکی دیگر از مواد غذایی حاوی دکستروز بالا، عسل است که از 30 درصد دکستروز تشکیل شده است. در واقع زنبورها با گردگیری از گیاهان و گلهای مختلف، نسبت به جمعآوری این ماده و تشکیل عسل که حاوی آن ماده است اقدام میکنند و به همین خاطر میتوان عسل را یک ماده انرژی زا نیز در نظر گرفت.
غذاهای رایج حاوی دکستروز
اگر به دنبال اجتناب از دکستروز هستید و یا میخواهید مقادیر آن را به دقت مطالعه کنید، بهتر است همیشه برچسب های تغذیه مواد غذایی مختلف در فروشگاهها را مطالعه نمایید. شربت ذرت با فروکتوز بالا، گلوکز، لاکتوز، مالتوز و ساکارز و غیره نامهای دیگر شکر هستند که میتوانند حاوی دکستروز باشند. لیست غذاهای رایج حاوی دکستروز شامل موارد زیر نیز میباشند:
- فوندانت که نوعی خمیر قنادی سفید رنگ است
- شیرینی و نانهای پیش بسته بندی شده
- نوشیدنیهای ورزشی و انرژی زا
- شربتها
- رنگ خوراکی
- مخلوط چاشنی
- سوپهای کم آب
- نخود کنسرو شده
- محصولات گوشتی مانند بولونیا و بیکن
میوه های حاوی دکستروز بالا
میوهها یکی از منابع اصلی تامین کننده موادی همچون ساکاروز و گلوکز و دکستروز هستند که در مواد غذایی و نوشیدنیها نیز از خواص آن استفاده میشود. از جمله میوههایی که میتوان از آنها به عنوان مواد غذایی حاوی دکستروز بالا نام برد باید گفت:
نکته: مقادیر بیان شده در لیست زیر، شامل مقدار دکستروز به ترتیب از بیشترین به کمترین در هر 100 گرم از این میوهها میباشد.
- خرما: مدجول: این ماده حاوی 68 گرم دکستروز در هر 100 گرم است
- زردآلو: در حالت خشک و نپخته حاوی 33.08 گرم دکستروز میباشد
- کشمش، مقدار دکستروز در حالت بدون هسته 27.75 گرم است
- آلو خشک یا (آلو) نپخته: 25.46 گرم
- انجیر (خشک و نپخته): 24.79 گرم
- پوره هرس: 22.27 گرم
- خرما از نوع دگلت نور: 19.87 گرم
- هلو (خشک): 12.83 گرم
- زغال اخته (وحشی، کنسرو، شربت سنگین، آبکش شده): 10.13 گرم
- زغال اخته (کنسرو، شربت سبک، آبکش شده): 8.62 گرم
- گیلاس (کنسرو شده، بدون هسته، بسته شربت سنگین): 7.93 گرم
- آناناس (کنسرو، آب میوه): 7.70 گرم
- آناناس (کنسرو، شربت سنگین): 7.50 گرم
- انگور قرمز یا سبز (خام، نوع اروپایی مانند بدون هسته تامپسون): 7.20 گرم
- آب انگور (کنسرو شده، شیرین نشده، بدون اسید اسکوربیک): 6.81 گرم
- آلبالو: 6.59 گرم
- شهد گوانابانا: 6.37 گرم
- آب انار بسته بندی شده: 6.28 گرم
- گلابی: 6.10 گرم
- شهد تمر هندی: 5.92 گرم
- شهد گواوا: 5.85 گرم
- سس سیب (کنسرو شده، شیرین شده، بدون نمک): 5.50 گرم
- خرمالو ژاپنی خام: 5.44 گرم
- شهد انبه (کنسرو شده): 5.31 گرم
- آلو خام: 5.07 گرم
- موز خام: 4.98 گرم
- زغال اخته: 4.88 گرم
- گلابی (کنسرو، شربت سبک): 4.80 گرم
- آب آناناس (کنسرو شده، شیرین نشده، بدون اسید اسکوربیک اضافه شده): 4.65 گرم
- کیوی: به صورت خام دارای 4.11 گرم دکستروز است
- گیلاس (ترش، قرمز، کنسرو): 3.90 گرم
- مخلوط آب، سیب و انگور (با اسید اسکوربیک اضافه شده): 3.72 گرم
- مخلوط آب، سیب، انگور و گلابی (با اسید اسکوربیک و کلسیم): 3.50 گرم
- زغال اخته (وحشی): 3.33 گرم