دی سدیم استات، نمک سدیم استیکی است که فرمول شیمیایی آن بهصورت NaH (C2H3O2) 2 است. این ماده در صنایع مختلفی به کار گرفته میشود که ازجمله مهمترین آن میتوان به صنایع غذایی، شیمیایی، تولیدات گوشتی، نگهداری محصولات و سبزیجات، مواد طعمدهنده، تنظیمکننده خاصیتی اسیدی و … اشاره نمود. در این مقاله با ما همراه باشید تا بهطور مفصل راجع به این ماده، خواص، کاربرد و مزایا و معایب آن صحبت کنیم.
دیسدیم استات چیست؟
CH3COONa یک ترکیب شیمیایی با نام «دیسدیم استات» است. این ماده، همان نمک است که با نامهای دیگری همچون نمک سدیم یا سدیم استات بیآب و اسید استیک نیز معروف است. میتوان از استات سدیم به همراه یک آلکیل هالید مانند برومو اتان برای تشکیل استر استفاده کرد.
این ماده بهصورت پودرهای دانهای سفیدرنگ، بهصورت بلورهای مونوکلینیک ظاهر میشود. ماهیت آن رطوبت ساز است و بهراحتی در آب حل میشود. معمولاً بدون بو است اما در اثر حرارت دادن تا زمانی که تجزیه شود، بوی سرکه یا اسید استیک میدهد. ازنظر پزشکی، استات سدیم برای جایگزین کردن الکترولیت از راه وریدی تجویز میشود و سطح سدیم را در بیماران هیپوناترمی (بیماری کمسدیمی) اصلاح میکند.
مشخصهها و ویژگیهای دی سدیم استات
با معرفی دیسدیم استات، میتوان در مورد مشخصههای این ماده گفت:
- نام شیمیایی: سدیم استات
- فرمول مولکولی: C2H3NaO2 ,C2H3NaO23H2O
- جرم مولکولی: ترکیب بیآب: 82.03 گرم
- ویژگیها: تشکیلشده از پودرهای سفیدرنگ
- چگالی: 1.528 گرم بر سانتیمتر مکعب در ساختار بدون آب و 1.45 گرم بر سانتیمتر مکعب در ساختار سهتایی
- خاصیت بازی: 9.25
- ضریب شکست: 1.464
- کاربردها: این بهعنوان عامل بافر، معرف چاشنی تنظیمکننده pH، عامل طعمدهنده و غیره.
- بستهبندی: بستهبندیشده با کیسههای پلیاتیلن بهعنوان لایه داخلی و یک کیسه پلاستیکی بافتهشده به عنوان لایه بیرونی است.
- ذخیرهسازی و حملونقل: باید در انبار خشک با تهویه نگهداری شود، در حین حملونقل از گرما و رطوبت دور نگهداشته شود، بااحتیاط تخلیه شود تا از آسیب آن جلوگیری شود. بعلاوه، باید جدا از مواد سمی نگهداری گردد.
کاربردهای دیسدیم استات
بهطورکلی میتوان گفت استفاده از دی استاد سدیم در موارد بسیاری انجام به کار گرفته میشود. کاربرد دیسدیم استات را میتوان در چند دسته تقسیمبندی کرد که عبارتاند از:
- صنعتی: از دی سدیم استات در صنعت به صورتهای مختلفی استفاده میگردد. بهطور مثال میتوان گفت کاربرد دیسدیم استات برای برنزه کردن کروم، ولکانیزه کردن کلروپرن که در تولیدات لاستیک مصنوعی مؤثر است، فرآوری پنبههای یکبار مصرف، گردآوری و تجمیع الکتریسیته ساکن و … استفاده میگردد.
- افزایش مقاومت بتن: یکی دیگر از موارد استفاده از دیسدیم استات، افزایش مقاومت این ماده نسبت به آب است که میتواند نسبت به پوششهای اپوکسی نیز ارزانتر باشد.
- بیوتکنولوژی: استفاده از دیسدیم استات در کاربردهای بیوتکنولوژی، برای کشت باکتریها به کار گرفته میشود که استات سدیم بهعنوان منبع کربن برای کشت باکتریها استفاده میگردد.
کاربرد دیسدیم استات در صنایع غذایی
از دیگر مواردی که میتوان برای موارد کاربردی دیسدیم استات بیان نمود، باید گفت:
- غذا: همانطور که همه ما میدانیم، از این ماده میتوان برای طعم دار کردن و چاشنی غذا استفاده نمود. استفاده از این ماده میتواند برای طیف مختلفی از غذاها به کار گرفتهشده و همچنین در طعم دادن، ایجاد عطر و … بسیار کاربردی باشد.
- محلول بافر: محلول دیسدیم استات و اسید استیک کاربرد دیگری در حوزه بیوشیمیایی دارد که سبب حفظ سطح ph در واکنشهای محدود اسیدی با مقادیر ph بین 4 تا 6 میشود.
- تولید پدهای گرمایشی: استفاده از این ماده میتواند برای ساخت گرمکنندههای دستی و یخ داغ نیز استفاده شود. امروزه از این ماده برای تولید بستههای حرارتی دیسدیم استات استفاده میشود.
روش تولید دیسدیم استات
دیسدیم استات میتواند از واکنش بین اسید استیک (که معمولاً بهصورت سرکه استفاده میشود) و کربنات سدیم (که معمولاً بهصورت جوششیرین استفاده میشود) تولید شود. بیکربنات سدیم (همچنین بهعنوان جوش شیرین شناخته میشود) یا هیدروکسید سدیم (همچنین بهعنوان جوششیرین سوزآور شناخته میشود) میتواند بهعنوان جایگزین کربنات سدیم در این واکنش استفاده شود. ازنظر صنعتی، این ترکیب با واکنش اسید استیک با هیدروکسید سدیم در حضور آب (که بهعنوان حلال عمل میکند) تهیه میشود.
مزایای دیسدیم استات
سدیمی که در رژیم روزانه خود مصرف میکنید به شکل کلرید سدیم (نمک) است. سدیم وقتی به مقدار کممصرف شود، مزایای بیشماری به همراه دارد. بااینحال، دوزهای زیاد سدیم میتواند مضر باشد. طبق گفتههای انجمن قلب آمریکا (AHA)، میزان سدیم توصیهشده برای همه در محدوده 1500 تا 2300 میلیگرم در روز است، اما اکثر مردم هرروز بیش از این مقدار مصرف میکنند. بهطور خلاصه در مورد مزایا دی سدیم استات میتوان گفت:
عملکرد مغز را تقویت میکند:
سدیم عملکرد مغز را تقویت میکند تا ذهن شما را تیز نگه دارد. از آنجا که سدیم به تقویت عملکرد مغز شما کمک میکند، یک عنصر اساسی برای رشد مغز است. کمبود سدیم ممکن است منجر به بیحالی و گیجی شود.
فشارخون را کنترل میکند:
فشارخون را در جریان نگه میدارد. درواقع این ماده نقش مهمی در سیستم شما بازی میکند؛ زیرا فشارخون بدن را حفظ میکند. بااینحال، مصرف بیشازحد سدیم به میزان قابل توجهی سطح فشارخون شما را افزایش میدهد و این میتواند منجر به مسائل شدید سلامتی شود.
تعادل اسید-باز را کنترل میکند:
تعادل اسید-باز را تحت کنترل نگه میدارد. سدیم توانایی تغییر واکنشها در کلیه، مقدار ادرار و دفعات ادرار را با تغییر بخشهای اسید و باز فسفات در بدن دارد.
سطح مایعات را تنظیم میکند:
سدیم میزان مایعات را در بدن را کنترل میکند. تعادل بین آب و سدیم بهشدت مرتبط با یکدیگر است. درواقع این ماده آب را به سلولهای شما هدایت میدهد و مقدار مایع خارج سلول را در بدن تنظیم میکند.
گرفتگی عضلات را تسکین میدهد:
در ماههای سوزان تابستان، به دلیل کمبود آب بدن و عدم تعادل الکترولیتها، گرفتگی عضلات اتفاق میافتد؛ بنابراین، جدا از هیدراته نگهداشتن بدن، باید مایعات و آبهایی را که سرشار از سدیم هستند را نیز افزایش دهید تا الکترولیتهای بدن را تأمین کنید که منجر به تسکین گرفتگیهای بدن میشود.
تعادل یونی را حفظ میکند:
تعادل بین یونهای مثبت و منفی (بیکربنات و کلرید) در بدن شمارا حفظ میکند.
جلوگیری از آفتابزدگی و مراقبت از پوست:
جالب است بدانید این ماده، آفتابزدگی را در خود حفظ میکند. در شرایطی که سیستم کنترل دما در بدن شما از کار میافتد و بدن شما به دلیل فرسودگی گرما قادر به حفظ دمای طبیعی بدن نیست، استفاده از این ماده میتواند مؤثر باشد. در این حالت باید بدانید که این نوع شرایط به دلیل کمبود آب و نمک در بدن حتی بدتر میشود؛ بنابراین، سدیم یک عنصر حیاتی است که با بازگرداندن الکترولیتهای ازدسترفته، از گرما یا آفتابزدگی جلوگیری میکند؛ بنابراین، در دمای بالا، مقدار زیادی آب مصرف کنید و علاوه بر این باید مایعات حاوی قند و نمک را نیز برای جلوگیری از آفتابزدگی بنوشید. برای تسکین فوری آفتابزدگی آب انبه و نمک درست کنید. برای حفظ تعادل بدن در برابر آفتاب، بسیار مهم است که میزان مایعات و سدیم خود را حفظ کنید.
جالب است بدانید سدیم در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مانند لوسیونهای ضد پیری برای مرطوب نگهداشتن پوست استفاده میشود. این ماده در برابر رادیکالهای آزاد که روند پیری را تسریع میکنند، مادهای بسیار مؤثر است. علاوه بر این، دیسدیم استات به ترمیم و رشد مجدد پوست سالم و جوان کمک میکند
معایب دیسدیم استات
حال که با مزایای این ماده آشنا شدیم، لازم است در رابطه با معایب آن نیز مطالبی بیان شود که از اهمیت بالایی برخوردار است. مضرات این ماده عبارتاند از:
فشارخون بالا:
همانطور که میدانید، نقش کلیهها این است که مقدار اضافی سدیم را از سیستم خارج کنند. با این حال، وقتی نمک دریافتی شما بیشازحد باشد، خلاص شدن از سدیم اضافی برای کلیهها غیرممکن میشود. به دلیل مقدار بیشازحد سدیم، حجم خون شما افزایش مییابد. در این حالت، قلب شما باید بیشتر کار کند تا خون را به قسمتهای مختلف بدن منتقل کند. این فشار اضافی را به عروق وارد میکند که منجر به فشارخون میشود.
احتباس مایعات:
مایعات سدیم را به خود جذب میکند و در صورت وجود سدیم اضافی در بدن، منجر به احتباس مایعات میشود. این میتواند در طولانیمدت بسیار آزاردهنده و همچنین برای سلامتی شما خطرناک باشد. علائم احتباس مایعات شامل مواردی از قبیل تورم در دست و مچ پا، پا، افزایش سریع وزن، افزایش اندازه شکم و نوسانات قابل توجه وزن است.
احتباس مایع مداوم میتواند باعث بیماری کلیه، آرتروز، نارسایی قلبی و بیماریهای ریوی شود. در صورت مصرف مقدار بیش از حد نمک در حالتهای بالا، این مشکل میتواند تشدید شود. پزشک به شما پیشنهاد میدهد میزان نمک مصرفی را محدود کنید؛ زیرا کاهش مصرف سدیم یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از احتباس مایعات است.
اختلالات سطح مایعات:
مصرف بیشازحد سدیم میتواند تعادل سطح مایعات بدن شمارا برهم بزند. گاهی اوقات، ضمن حفظ سدیم، بدن شمارا کم آب میکند.
بیماریهای قلبی و بیماریهای کلیوی:
یکی از مهمترین این ماده، ایجاد بیماریهای قلبی و بیماریهای کلیوی است. خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی و قلبی نیز به دلیل سدیم اضافی افزایش مییابد. به همین ترتیب، یک رژیم غذایی کم سدیم میتواند خطر ابتلا به کلسترول بالا و مقاومت به انسولین را افزایش دهد. مصرف کمتر سدیم در بیمارانی که دیابت نوع 2 دارند، ممکن است خطر مرگومیر را افزایش دهد.
فروش دیسدیم استات
در رابطه با فروش یا خرید دیسدیم استات بایستی گفت، امروزه این ماده توسط شرکتهای ایرانی تولید میشود و بهعنوان دیسدیم استات ایرانی، در بستهبندیهای متفاوتی مانند محصولات 25 کیلوگرمی ارائه میشود. عمده فروش دیاستات سدیم توسط شرکتها و صنایع شیمیایی و همچنین شرکتهای بازرگانی و واردات مواد شیمیایی تأمین میشود. نمونههای این محصول را میتوانید از شرکت ما تهیهکرده و مشخصات آن را در قسمت محصول، مشاهده نمایید.
قیمت دیسدیم استات
در رابطه با قیمت این محصول، عوامل مختلفی تأثیرگذار هستند که ازجمله آنها میتوان به نوسانات قیمت ارز، مالیات و هزینههای گمرکی، هزینه حملونقل، هزینه ساخت و تولید و … اشاره نمود. اگر قصد خرید این محصول را دارید، میتوانید با پشتیبانی وبسایت در رابطه با قیمت و ارسال آن تماس برقرار نمایید. برای ارتباط با ما میتوانید از شمارههای اعلامشده در انتهای وبسایت استفاده نمایید.
جمعبندی
دیاستات سدیم که با نام استات سدیم شناخته میشود، دارای فرمول شیمیایی NaH (C2H3O2) 2 است که یک نوع نمک اسید استیک است. این ماده از ترکیب اسید استیک گلاسیال به میزان 42 درصد و استات سدیم (بیآب) به میزان 58 درصد ساخته میشود.
کاربردهای بسیاری را میتوان برای این ماده بیان کرد که ازجمله آنها باید به استفاده از این ماده در صنایع غذایی مانند محصولات گوشتی، نانواییها، مواد غذایی شور و …، تنظیم خاصیت اسیدی بهعنوان یک عامل بافر، استفاده در خوراک طیور و حیوانات، صنایع دارویی مانند تنظیم خاصیت اسیدی و بازی محلول دیالیز، لوازمآرایشی و محصولات مراقبت از پوست و … اشاره نمود.
سوالات متداول دی استات سدیم
در انتها به برخی سؤال و جوابها پیرامون این موضوع میپردازیم که میتواند برای آشنایی بیشتر شما با این ماده مفید باشد. این موارد عبارتاند از:
استات سدیم برای چه استفاده میشود؟
همانطور که گفته شد، برای مقاومت در برابر نور به کمک رنگهای آنیلین، خنثی کردن مواد اضافی اسید سولفوریک، برنزه کردن کروم، طعمدار کردن غذا و … استفاده میشود.
|
آیا اسید سیتریک برای دندان شما مضر است؟
مقادیر بیش از حد اسید سیتریک ممکن است باعث حل شدن مینای دندان شود. آکادمی دندانپزشکی عمومی اظهار داشت که غذاهای حاوی غلظت اسید آلی باید به میزان متوسط مصرف شوند. شستشوی دهان پس از خوردن یا نوشیدن غذا و نوشیدنیهایی که حاوی اسید سیتریک هستند نیز توصیه میشود. استفاده از نی هنگام نوشیدن نوشیدنیهایی که حاوی اسید سیتریک هستند، گزینه دیگری برای رفع این عارضه است.
|
بافر استات سدیم چیست؟
محلولی با ترکیب دی سدیم استات است که از آن برای حفظ pH متعادل استفاده میشود.
|
چرا سدیم استات گرما آزاد میکند؟
پس از گرم شدن بیش از 58 درجه سانتیگراد، استات سدیم جامد تری هیدرات، ظرفیت هیدراتاسیون خود را از دست میدهد و شروع به حل شدن درمیکند. حرارت محلول استات سدیم تری هیدرات، 19.7 کیلوژول بر مول است (که به عنوان یک فرآیند گرمازا شناخته میشود).
|
برخی از میوهها و سبزیجات حاوی اسید سیتریک کدامند؟
اسید سیتریک به طور طبیعی در لیمو، لیموترش، آناناس، گریپ فروت، توت (نه زغال اخته)، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، هویج و برخی از انواع فلفل وجود دارد.
|
نام متداول دیسدیم استات چیست؟
متداولترین نام این ماده را میتوان نمک سدیم استیک اسید دانست. همانطور که در ابتدای متن نیز اشاره شد، فرمول شیمیایی آن C2H3O2Na است.
|