آیا تا به حال به لیست مواد تشکیلدهنده نوشابه مورد علاقه خود نگاه کردهاید؟ به احتمال زیاد، اسید فسفریک را خواهید دید. این یک افزودنی رایج در بسیاری از غذاهای فرآوری شده است. تولیدکنندگان از آن برای افزودن طعم و حفظ طراوت استفاده میکنند. با این وجود آیا اسید فسفریک برای بدن مضر است؟ آیا فوایدی نیز دارد؟ در این مقاله میخواهیم این موارد را بررسی کنیم. پس با این مقاله آموزشی همراه باشید.
مضرات ارتباط با اسید فسفریک
راههای اصلی قرار گرفتن در معرض اسید فسفریک به قرار زیر است.
استنشاق: پیش بینی نمیشود که خطر استنشاق داشته باشد مگر اینکه گرم یا غبار شده باشد؛ میتواند باعث تحریک بینی و گلو شود.
تماس با پوست: تماس میتواند باعث درد، قرمزی، سوختگی و تاول شود. ممکن است اسکار دائمی ایجاد شود. قرار گرفتن در معرض شدید میتواند باعث مرگ نیز شود.
تماس با چشم: تماس باعث سوختگی شدید با قرمزی، تورم، درد و تاری دید میشود. همچنین به آسیب دائمی از جمله نابینایی میتواند منجر شود.
بلع: میتواند لبها، زبان، گلو و معده را بسوزاند. علائم ممکن است شامل تهوع، استفراغ، گرفتگی معده و اسهال باشد. همچنین آسیب دائمی میتواند منجر شود.
فواید اسید فسفریک
غذاهای دارای اسید فسفریک
اسید فسفریک، یک افزودنی معمول غذایی، با کاهش تراکم مواد معدنی استخوان مرتبط است. یک ماده بیرنگ و بی بو است که در کودها و شویندهها و همچنین غذاها و نوشیدنیها استفاده میشود. هدف آن در صنعت غذا دادن طعم تند به غذا یا خدمت به عنوان نگهدارنده است.
نوشیدنی بدون الکل
پر مصرفترین منبع اسید فسفریک نوشابهها هستند. اسید فسفریک مسئول طعم گازگرفتگی مربوط به کولا است. علاوه بر نوشابههای گازدار، بسیاری از نوشیدنیهای ورزشی، چایهای بطری و نوشیدنیهای با طعم میوه حاوی اسید فسفریک هستند.
محصولات لبنی
نمکهای اسید فسفریک در بسیاری از محصولات لبنی برای اصلاح پروتئینها و تغییر pH برای تولید محصول با کیفیت بالاتر استفاده میشوند. افزودن فسفاتهای مشتق شده از اسید فسفریک به پنیر منجر به محصولات صاف و با ثبات میشود. اسید فسفریک یا فسفاتها را میتوان در شیر، دوغ، پنیر و خامه سازهای قهوه غیر شیرین نیز یافت.
جوش شیرین
نمکهای اسید فسفریک با جوش شیرین ترکیب میشوند و بکینگ پودر تولید میکنند؛ مادهای که در بسیاری از محصولات پخته شده یافت میشود.
خطرات سلامتی اسید فسفریک
تراکم استخوان را کاهش میدهد!
مطالعات، اسید فسفریک را با کاهش تراکم استخوان در انسان مرتبط کرده است. مطالعه دیگری که در مجله American of Clinical Nutrition منتشر شد، فرض کرد که مصرف نوشابههای حاوی کافئین و اسید فسفریک باعث کاهش تراکم مواد معدنی استخوان میشود. محققان نتایج مشابهی برای مصرف کولا رژیم غذایی و نتایج مشابه و در عین حال ضعیفتر برای کولا بدون کافئین دریافت کردند.
آنها رابطهای بین مصرف نوشیدنیهای گازدار بدون کولا و BMD مشاهده نکردند. نتیجهگیری این مطالعه این است که مصرف کولا با تراکم معدنی استخوان پایین، به ویژه در زنان ارتباط دارد. به نظر میرسد که نوشیدنیهای غیر کولا بر تراکم استخوان تأثیر منفی نمیگذارد. این موضوع واقعیت دارد که حتی اسید فسفریک بیکافئین تاثیر منفی بر سلامت استخوان دارد.
نگرانیهای کلیوی را ایجاد میکند!
مصرف نوشابههای کولا غنی از اسید فسفریک با تغییرات ادراری، بیماری مزمن کلیه و سنگ کلیه ارتباط دارد. کلیههای سالم بدن را از وجود فسفر اضافی خلاص میکنند؛ اما اسید فسفریک اضافی میتواند برای کلیهها مثر باشد، به ویژه برای افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی.
به بیماران کلیوی معمولاً توصیه میشود از غذاهای حاوی فسفر بالا خودداری کنند. فسفر به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت میشود؛ بنابراین دریافت آن به اندازه کافی برای ما دشوار نیست، اما هنگامی که شروع به خوردن بیش از حد رژیم غذایی میکنیم مشکلساز میشود.
اسید فسفریک موجود در کولا و سایر غذاهای فرآوری شده مشکل ساز است زیرا به راحتی میتواند منجر به اضافه بار فسفر در بدن ما شود. مطالعهای که در مجله Epidemiology منتشر شد، عادات غذایی 465 فرد مبتلا به بیماری مزمن کلیه و 467 فرد سالم را بررسی کرد که به طور واضح اثرات بالقوه اسید فسفریک بر سلامتی را نشان میداد.
میتواند مواد مغذی بدن را کاهش دهد!
اکثر مردم به راحتی از طریق رژیم غذایی خود نیازهای روزانه خود به فسفر را تأمین میکنند؛ به ویژه اگر از غذاهای سرشار از فسفر استفاده کنند. در واقع داشتن بیش از حد فسفر در بدن بسیار رایجتر از داشتن کمبود آن است. به همین دلیل است که مصرف چیزهایی که حاوی “فسفر پنهان” هستند بسیار مشکلساز است و اسید فسفریک منبع اصلی فسفر پنهان است.
دریافت بیش از حد فسفر در رژیم غذایی میتواند سطح کلسیم بدن شما را کاهش دهد و تحقیقات حتی مصرف روزانه کولا را با هیپوکلسمی مرتبط دانستهاند. علاوه بر این، میتواند منجر به اضافه بار فسفر شود که میتواند استفاده بدن شما از مواد مغذی حیاتی مانند آهن، منیزیم و روی را مختل کند. کمبود هر یک از این مواد مغذی میتواند منجر به انواع دیگر مشکلات سلامتی شود.
آسیب به بافت میزند!
اسید فسفریک برای تمیز کردن و تصفیه فلزات و همچنین تولید کود استفاده میشود. همچنین در مواد ضدعفونیکننده و شویندهها یافت میشود. با توجه به موارد استفاده آن، چندان تعجب آور نیست که این اسید معمولاً در لیست “اسیدهای قوی” یا مواد شیمیایی که معمولاً در صنعت استفاده میشود و میتواند باعث سوختگی شیمیایی شود، یافت شود. همچنین معمولاً برای از بین بردن زنگ استفاده میشود. نوشابه کولا حتی به عنوان یک پاککننده ارزان اسید فسفریک توصیه میشود!
اگر اسید فسفریک میتواند زنگ زدگی فلز را از بین ببرد، این اسید با داخل بدن ما چه میکند؟ بسیاری از خطرات یا خطرات احتمالی اسید فسفریک وجود دارد. به عنوان یک ماده شیمیایی خورنده، اسید فسفریک میتواند چشمها و پوست را تحریک کرده و بسوزاند.
همچنین میتواند بینی، گلو و ریهها را تحریک کند و منجر به خس خس سینه و سرفه شود. همچنین جالب است بدانید که از همان فرآیند تولید اسید فسفریک، شامل تصفیه فلز، نسوز و کاتالیزور، برای ایجاد نسخه اسید مورد استفاده در غذا و نوشیدنیها نیز استفاده میشود.
آیا اسید فسفریک تراکم استخوان را پایین میآورد؟
علاقه بالینی به مصرف زیاد فسفات به دهه 1970 برمیگردد که مشخص شد حیواناتی که از رژیم غذایی سرشار از فسفات تغذیه میکنند تراکم استخوان کمتری از آنچه انتظار می رود دارند.
مطالعات در گروههای مختلف مانند بابونها، زنان فنلاندی و کودکان گامبیایی همگی از خطرات اضافی مصرف کم کلسیم در هنگام مصرف زیاد فسفر حمایت میکنند. مطالعات نشان میدهد که مصرف زیاد فسفر باعث ترشح هورمون پاراتیروئید و FGF-23میشود که به نوبه خود منجر به از دست دادن تراکم مواد معدنی استخوان و بیماری قلبی میشود.
خلاصه: در بیان فواید و مضرات اسید فسفریک دادههایی برای اثبات این ادعا وجود دارد که اسید فسفریک تراکم استخوان را کاهش میدهد.
آیا اسید فسفریک اسید بدن را افزایش میدهد؟
حدود 85 درصد فسفات در بدن در استخوان و دندان یافت میشود. این فسفر متصل بر سطح pH اسید و پایه بو تأثیر نمیگذارد. این نسبت فسفات است که میتواند بر تعادل اسید و باز بدن تأثیر بگذارد. این 0.01٪ فسفات مخزن فسفات رژیمی جذب شده است.
همانطور که در بالا ذکر شد، بدن سطح فسفات خون را بسیار کارآمد تنظیم میکند. افزایش سطح فسفات خون اقدامات اصلاحی را برای خارج کردن فسفات از محفظه خون آغاز میکند. این بدان معناست که مصرف اسید فسفریک تا زمانی که این اقدامات اصلاحی مفید باشد، تأثیر قابل توجهی بر اسیدیته بدن ندارد.
علاوه بر این، سطح فسفر در خون تغییرات روزانه دو مرحلهای را نشان میدهد؛ به این معنی که سطوح در طول روز متفاوت است. کمترین میزان فسفر در خون بین 8 تا 10 صبح مشاهده میشود که زمان اولیه برای خونگیری در بیمارستانها است. به همین دلایل، اندازهگیری معمول فسفر در خون (و به ویژه اندازهگیریهای نقطهای واحد در صبح زود) به عنوان بازتاب مفید مصرف فسفر در نظر گرفته نمیشود.
خلاصه: بدن دارای مکانیسمهای هموستاتیک داخلی است که تأثیر اسید فسفریک بر اسیدیته بدن را محدود میکند.
آیا اسید فسفریک به ناراحتی معده یا حالت تهوع کمک میکند؟
برخی از نوشیدنیهای مارک دار حاوی مخلوطی از فروکتوز، ساکارز و اسید فسفریک هستند. این نوشیدنیها به عنوان نوشیدنیهای ضد تهوع تبلیغ میشوند. هیچ چیزی در ادبیات پزشکی وجود ندارد که از مزایای این نوشیدنیها پشتیبانی کند.
خلاصه: هیچ علمی پشت این ادعا وجود ندارد که اسید فسفریک دارای اثر ضد استفراغ است.
اسید فسفریک مینای دندان را فرسوده میکند؟
بیشتر نوشابه حاوی اسید فسفریک و اسید سیتریک است که هر دو برای دندان شما بسیار مضر هستند. اسیدها میتوانند مینای دندان را نرم کرده و خطر پوسیدگی و پوسیدگی دندان را افزایش دهند.
نتیجهگیری
اسید فسفریک یک ماده بیرنگ و بیبو است و در بسیاری از غذاها و داروها استفاده میشود. در این مقاله به طور خلاصه برخی از مزایا و معایب آن همچون؛ در صورت تماس با چشم باعث ایجاد زخم، قرمزی و سوزش میشود، در صورت استنشاق باعث تحریک بینی و گلو میشود، مصرف زیاد اسید فسفریک باعث فسفر بیش از حد در بدن میشود؛ بیان شد. و در نهایت میتوان گفت که، اسید فسفریک بسیار اسید قوی است.