مطمئناً بسیاری از شما عزیزان در رابطه با خواص آبلیمو برای پوست چیزهایی شنیدهاید؛ برای مثال آبلیمو بهعنوان ضد لک و پاککننده طبیعی پوست شناخته میشود که به کاهش چربی اضافه پوست نیز کمک میکند، اما به نظر شما چه مادهای در آبلیمو باعث ایجاد چنین خواصی میشود؟ اسید سیتریک یا جوهرلیمو که با فرمول مولکولی C6H8O7 شناخته میشود در مرکبات گوناگون از جمله پرتقال، نارنگی، نارنج و لیمو وجود دارد. بنابراین تاثیرات مثبت آبلیمو روی پوست را میتوان به دلیل وجود اسید سیتریک در آن دانست. البته توصیه میکنیم به هیچ عنوان آبلیمو را مستقیماً روی پوستتان اسپری نکنید.
در ادامه در رابطه با کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی توضیحات کاملتری ارائه خواهد شد که امیدواریم مورد توجهتان قرار گیرد.
مهمترین کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی
کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی بسیار گسترده است چراکه از این ماده در ساخت لوازم آرایشی، مراقبت پوست و مو استفاده میشود.
کاربردهای اسید سیتریک در محصولات آرایشی و مراقبت پوست
تنظیم PH لوازم آرایشی
از مهمترین کاربردهای اسید سیتریک در محصولات آرایشی و مراقبت پوست میتوان به تنظیم PH این محصولات اشاره کرد. در واقع اگر از اسید سیتریک در فرمولاسیون لوازم آرایشی استفاده نشود سطح قلیایی آنها افزایش پیدا کرده و در حین استفاده باعث از بین بردن لیپیدها یا چربی طبیعی پوست میشوند. به این ترتیب مشکلات پوستی عدیدهای مانند حساسیت پوستی، پوستهپوسته شدن و قرمزی پوست ایجاد خواهد شد. بنابراین میتوان با استفاده از اسید سیتریک سطح PH محصولات آرایشی و مراقبت پوست را متعادل نمود.
لایه برداری پوست
اسید سیتریک بهعنوان اسیدی نسبتاً ضعیف شناخته میشود که در بدن تمامی موجودات زنده وجود دارد و همچنین در بسیاری از میوهجات نیز میتوان این ماده ارزشمند را یافت. اما جالب است بدانید که این اسید به لایه برداری سطح پوست شما کمک میکند و باعث از بین رفتن سلولهای مرده پوست میشود. با از بین رفتن این سلولها پوست صورت و بدن روشنتر خواهد شد، لکههای پوستی از بین میروند و همچنین به کاهش جوشهای سرسیاه کمک چشمگیری میشود.
البته توجه داشته باشید که اسید سیتریک در ترکیب با اسید مالیک سیب و اسید لاکتیک شیر در مواد آرایشی بهکار میرود و با نام آلفا هیدروکسی اسید یا AHA نیز شناخته میشود.
کاهش جوشهای پوستی
اولین کاری که برای کاهش جوشهای پوستی باید انجام داد استفاده از محصولاتی است که منافذ باز پوست را کمتر میکنند؛ اما در صورتیکه پوست شما دارای منافذ باز باشد سلولهای مرده پوست و آلودگیهای مختلف در این نقاط تجمع پیدا میکنند و با بستن منافذ پوست باعث ایجاد جوش (بهخصوص جوشهای سرسیاه) میشوند. اما اگر از محصولاتی که دارای اسید سیتریک هستند استفاده کنید این آلودگیها از بین رفته و منافذ پوستتان باز خواهد شد. به این ترتیب جوشهای پوستی کمتر شده و همچنین به از بین رفتن جای جوش نیز کمک میشود.
تولید کلاژن در پوست
پوست انسان بهطور طبیعی به ساخت کلاژن میپردازد و به این ترتیب از ایجاد چین و چروک جلوگیری میکند. اما با افزایش سن میزان کلاژنسازی در پوست کاهش پیدا کرده و برای جلوگیری از پیری زودرس و ایجاد چین و چروکهای سطحی و عمیق نیاز به استفاده از محصولات مراقبتی که باعث جوانسازی و جلوگیری از ایجاد چین و چروک میشوند وجود دارد. جالب است بدانید که اسید سیتریک یکی از مواد بسیار مهم در تولید کلاژن پوست است و اگر چین و چروک سطحی در پوستتان ایجاد شده باشد میتوانید با استفاده از محصولات مراقبتی دارای اسید سیتریک آنها را محو کنید و از ایجاد چروکهای بعدی جلوگیری نمایید.
با توجه به موارد گفته شده کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی را میتوان برای تولید انواع پاککننده صورت و بدن، تونر، مرطوبکننده، دئودورانت، اسپری بدن و… در نظر گرفت.
کاربرد اسید سیتریک در محصولات مراقبت مو
جالب است بدانید که علاوهبر محصولات مراقبت پوستی، اسید سیتریک در سلامت مو نیز تاثیرات مثبتی دارد.
در واقع اسید سیتریک در محصولات پوست و مو باعث کلاژنسازی میشود که به این ترتیب از خشکی، شکنندگی و ایجاد موخوره در موها جلوگیری خواهد شد. همچنین اسید سیتریک باعث تنظیم PH پوست سر شده و از ایجاد شوره سر و تجمع قارچها و باکتریها جلوگیری میکند.
بنابراین علاوهبر پاککنندههای صورت از اسید سیتریک برای ساخت شامپوی موی سر نیز استفاده میشود.
نکات مهم در کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی
- جالب است بدانید که یکی از دلایل کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی امکان استفاده از آن در نقاط حساس مانند نزدیک چشم و لبها میباشد.
- با وجود خواص بسیار زیاد اسید سیتریک برای پوست ممکن است برخی از افراد به این ماده حساسیت داشته باشند. بنابراین حتماً پیش از مصرف، تست حساسیت را انجام دهید. برای اینکار میتوانید محصول مورد نظر را روی نقاط حساسی مانند نبض دست و گردن مالش داده و به مدت یک ربع صبر کنید. در این مدت اگر پوستتان دچار سوزش نشد به اسید سیتریک حساسیت ندارید. البته با توجه به اینکه این ماده به میزان کم در محصولات آرایشی و مراقبت پوست به کار میرود احتمال ایجاد حساسیت پوستی بسیار کم است.
- مصرف زیاد اسید سیتریک باعث تحریک و قرمزی پوست میشود.
- پس از استفاده از محصولاتی که حاوی اسید سیتریک هستند پوستتان اندکی حساس خواهد شد و بهتر است تا در تماس با نور خورشید قرار نگیرید و حتماً از ضدآفتاب استفاده کنید.
- یکی از مهمترین دلایل استفاده از اسید سیتریک در صنعت لوازم آرایشی، افزایش ماندگاری این محصولات میباشد.
- اسید سیتریک باعث بهبود بوی بدن شده و بههمیندلیل از آن در تولید دئودورانتها استفاده میشود.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم تا در رابطه با کاربرد اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی توضیحات کاملی را خدمت شما همراهان عزیز و بزرگوار ارائه دهیم. اما جالب است بدانید که کاربرد اسید سیتریک به صنایع آرایشی محدود نمیشود و این ماده در صنایع غذایی و صنایع کشاورزی نیز کاربرد گستردهای دارد.
دمتون گرم