اسید سیتریک یا سیتریک اسید، که فرمول شیمیایی آن C6H8O7 میباشد، میتواند در دو دستهبندی خوراکی و صنعتی نیز تولید شود. این ماده که در دو حالت خشک با همان فرمول شیمیایی C6H8O7 و نیز آبدار یا مونوهیدرات (C6H8O7.H2O) تولید میشود، کاربردهای بسیاری در صنایع مواد غذایی و نوشیدنی دارد. از این رو میتوانید آن را در حالت اسید سیتریک خوراکی نیز بیابید.
این ماده در حالت خوراکی، به صورت کریستالهای جامد سفید رنگی است که بویی ندارد. از جمله کاربردهایی که میتوان برای اسید سیتریک خوراکی اشاره کرد، بایستی به استفاده از آن در نوشابهها، موادغذایی که نیاز به طعمدهنده دارند، آبمیوهها، نوشیدنیهای بدون الکل، آبنباتها، مکملهای غذایی و … اشاره کرد. همچنین این ماده میتواند با هدف تامین اسیدالنت، ویکسوزیته کردن، کلرات و … در مواد غذایی اضافه شود.
البته لازم است در هنگام مصرف و استفاده از موادی که دارای اسید سیتریک خوراکی هستند، به مواردی هم توجه کنید. به عنوان مثال، با توجه به ذات این ماده اسیدی، اسید سیتریک خوراکی و صنعتی میتواند موجب سوزش چشمها شود و یا به علت آنکه یک ماده اسیدی هست (هرچند اسید ضعیفی شناخته میشود)، میتواند مینای دندانها را آسیب زده و موجب خوردگی تدریجی آن شود.
امروزه با توجه به نیاز انبوه این ماده به عنوان مواد اولیه، در حدود 2 میلیون تن از سیتریک اسید در جهان تولید میشود که غالب این تولیدات، یعنی در حدود 70 درصد به عنوان اسید سیتریک خوراکی در صنایع غذایی و آشامیدنی، تحت عنوان یک ماده اسید کننده و آنتی اکسیدان و طعمدهنده، مورد استفاده قرار میگیرند. شما میتوانید این ماده را از شرکت ما برای تامین مواد اولیه کسبوکارهای خود تهیه کنید.
قیمت اسید سیتریک خوراکی
اسید سیتریک، یکی از پرکاربردترین مواد اولیه در صنایع و مواد خوراکی است که تولیدات آن در جهان در حدود 2 میلیون تن در سال میباشد. این ماده به دلیل برخی خواص مهم از جمله اسیدیته مناسب، غیرسمی بودن، قابلیت بافری، توانسته است در حوزههای غذا، دارو، تولید محصولات بهداشتی و سایر صنایع به کار گرفته شود.
این ماده در داخل و خارج از کشور به روشهای مختلفی تولید میشود که از آن جمله میتوان به روشهای تولید طبیعی که امروزه به دلیل زمانبر بودن آن بسیار کمتر به این روش انجام میشود، و دو روش سنتزی و میکروبی اشاره نمود.
به همین خاطر و با توجه به پرکاربرد بودن این ماده، اسید سیتریک خوراکی از دو طریق قابل تامین است که غالب صنایع و کسبوکارها میتوانند از کارخانههای تولید داخلی این ماده را تهیه کنند و یا در صورت عدم موجودی این ماده (یا کیفیت مدنظر و …)، آن را از شرکتهای بازرگانی که در زمینه واردات و صادرات فعال هستند، فراهم نمایند.
از این رو، با توجه به اینکه شما میخواهید این ماده اولیه را از کجا تهیه کنید و با توجه به حجم، مقدار، نوسانات نرخ ارز، هزینههای واردات و باربری و …، قیمت اسید سیتریک خوراکی میتواند نرخهای مختلفی داشته باشد. برای اطلاع دقیقتر میتوایند با پشتیبانی شرکت تماس حاصل فرمایید.
چگونه میتوان از اسید سیتریک در خوراکی ها استفاده کرد؟
همانطور که گفتیم، اسید سیتریک یک ماده پرکاربرد در صنایع غذایی است که به عنوان طعمدهنده، نگهدارنده، امولسیفایر و تسریع کننده استفاده میشود. این ماده میتواند به صورت گسترده در مواد غذایی، نوشیدنیها، محصولات آرایشی و بهداشتی نیز به کار گرفته شود.
این ماده به دلیل قیمت پایین و سهولتی که در استفاده دارد، میتواند در مواد خوراکی به کار گرفته شود. شما میتوانید اسید سیتریک خوراکی را به صورت یک ماده افزودنی استفاده کنید، به شرطی که در کاربرد خوراکی برای شما تولید شده باشد.
به همین جهت این ماده را میتوانید به مواد غذایی و نوشیدنی در مقدار خاصی اضافه کنید. معمولا اضافه کردن آن برای ایجاد یک طعم تند و ترش صورت میگیرد که باعث میشود تا طعم و اشتهای شما افزایش یابد.
به همین جهت است که شرکتهای مختلفی از این ماده در ترکیب ساخت مواد و محصولات غذایی و خوراکی خود استفاده میکنند که میتوانید مقدار استفاده از اسید سیتریک خوراکی را در لیست مواد ساخته شده روی پوستر محصولات مشاهده کنید.
اشکال استفاده از اسید سیتریک را میتوانید در قالب نوشابهها، کیک و شیرینیها، سسها، روغن خوراکی مشاهده کنید. مثلا در روغن خوراکی، مقدار بسیار کمی از این ماده باعث میشود تا جذب اکسیژن کاهش یافته و مواد غذایی سرخ و تازه شود. در استفاده از گوشت، این ماده در حالت محلول در آب به گوشت اضافه میشود تا رشد باکتریها را متوقف کند.
شما میتوایند اسید سیتریک را در پنیر نیز مشاهده کنید که به عنوان یک افزودنی مجاز اضافه میشود و باعث میشود تا شیر سریعتر به پنیر تبدیل شود. اضافه شدن اسید سیتریک در کنسروها مزایای بسیاری دارد که از مهمترین آن بایستی به جلوگیری از رشد باکتری بوتولیسم در نگهداریهای طولانی مدت اشاره کرد.
این ماده میتواند به صورت اضافه شدن خود اسید سیتریک، با افزودن آبلیمو یا سرکه در کنسرو انجام شود. پاستا، آبنبات، ژله، مربا از دیگر مواد غذایی هستند که به آنها اسید سیتریک خوراکی اضافه میشود. این ماده در غذای حیوانات نیز تحت عنوان افزودنی خوراک حیوانات استفاده میشود.
چه چیزی می تواند به جای اسید سیتریک استفاده شود؟
اسید سیتریک یک نگهدارنده معمولی است که در نوشیدنیها، شیرینیها و غذاهای کنسروی استفاده میشود. همچنین در تهیه پنیر و مربا استفاده میشود، به همین خاطر نمیتوان به راحتی آن را کنار گذاشت. با این حال، 4 ماده اولیه وجود دارد که میتوانید از آن به عنوان جایگزین برای اسید سیتریک استفاده کنید. این مواد عبارتند از:
آبلیمو
واضح است که آب لیمو و لیموترش را میتوان منبع سرشار ماده اسید سیتریک به صورت طبیعی دانست. بنابراین در انتخاب اول میتوانید آبلیمو را به عنوان جایگزین اسید سیتریک در نظر داشته باشید.
آب لیمو را میتوان بهترین و بیشترین منبع برای اسید سیتریک است. آب لیمو علاوه بر این که طعم ترش مورد نیاز اسید سیتریک را تأمین میکند، مواد مغذی موجود در اسید سیتریک را نیز برای شما فراهم خواهد کرد. ویتامین C یکی از آن مواد مغذی است.
شما حدود 3 گرم اسید سیتریک را از آب یک لیمو کامل دریافت میکنید. توجه داشته باشید که این مقدار بسته به اندازه لیمو و حجم آن میتواند متفاوت باشد. از آنجا که آب لیمو یک مایع است و اسید سیتریک خالص به شکل نمک پودری میباشد، ممکن است لازم باشد در تهیه غذای خود این ماده را به صورت مایع در نظر بگیرید.
تارتاریک اسید
انتخاب دوم اسید تارتاریک میباشد که میتواند به عنوان جایگزین اسید سیتریک استفاده شود. این ماده از انگور به دست میآید. هر دو به عنوان یک افزودنی طعمدهنده استفاده میشوند و میتوانند طعم ترش دلپذیری به غذاهای شما بدهند.
سرکه سفید مقطر
سرکه یک اسید استیک است که مانند اسید سیتریک ملایم میباشد و به عنوان جایگزین این ماده، طعم ترش مشابهی را ارائه میدهد. شما میتوانید با استفاده از این ماده، مقدار سرکه اسید سیتریک را در دستور غذا بیشتر کنید و طعم بیشتری را اضافه کنید. اگرچه امکان استفاده از انواع دیگر سرکه وجود دارد، اما توجه داشته باشید که سرکه قویتر ممکن است طعم کلی غذای شما را تغییر دهد.
ویتامین سی
قرصهای خرد شده ویتامین C میتوانند جایگزینی برای این ماده باشند که تحت عنوان نگهدارنده استفاده میشوند و میتوانند مزهای ترش ایجاد کنند. توجه کنید که ویتامین C از نظر فنی به عنوان اسید سیتریک شناخته نمیشود، بلکه اسید اسکوربیک است. با این حال، در برخی موارد، دو اسید مختلف میتوانند عملکردهای مشابهی را در دستور العملها ارائه دهند.