جوهر لیمو یا اسید سیتریک یکی از افزودنی های پرکاربرد در صنعت و مصارف خانگی می باشد. این ماده یک اسید ضعیف خوراکی می باشد که به صورت طبیعی در انواع مرکبات وجود دارد و مزه ترش این میوه ها ناشی از وجود همین اسید است و هم به صورت صنعتی در دو گونه خشک و آبدار تهیه می شود. کاربرد جوهر لیمو بیشتر به خاطر طعم ترش و دل پذیری است به محصولات غذایی می دهد، البته از جوهر لیمو در بسیاری از مواد غذایی صنعتی نظیر آبنبات، پاستیل، آدامس، میوه های کنسروی و مربا … استفاده می شود که در همه این مواد طعم ترش ناشی از وجود این ماده پر ارزش است. در این مقاله سعی داریم که کاربرد جوهر لیمو در تهیه مربای خانگی را برای شما توضیح دهیم و این که چرا اصلا این ماده برای درست کردن مربا لازم است. پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
مربای خانگی و جوهر لیمو
از جمله خواص بی نظیر جوهر لیمو خاصیت نگه دارندگی، طعم دهندگی و تنظیم اسیدیته مواد غذایی است.
این ماده به دلیل خواصی که ذکر شد، در تهیه انواع مرباهای خانگی کاربرد دارد. همه کسانی که علاقه به درست کردن مربا دارند، شاید با این مشکل رو به رو شده باشند که مربای آنها بعد از مدتی شکرک می زند و طعم و مزه آن خراب می شود. راه حل این مشکل اضافه کردن جوهر لیمو در حین پختن مربا است که از شکرک زدن و سفت شدن شکر موجود در مربا جلوگیری می کند و همین عامل سبب افزایش ماندگاری مربای شما می شود دو طعم بسیار دلچسبی به مربای شما می دهد.
میزان جوهر لیمو
برای داشتن یک مربای خوب و بدون شکرک برای هر یک کیلو مربا، نصف قاشق چای خوری از جوهر لیمو را اضافه کنید. دقت کنید که بیشتر از این مقدار نباشد چرا که طعم مربای شما رو به ترشی می رود و ممکن است طعم اصلی مربای شما خراب شود.
زمان اضافه کردن جوهر لیمو
بهترین زمان برای اضافه کردن جوهر لیمو به مربا ، موقعی است که شیره مربای شما کاملا داغ است. در این زمان شما می توانید جوهر لیمو را به مربا اضافه کرده و کاملا هم بزنید.
طریقه مصرف جوهر لیمو
زمانی که می خواهید جوهر لیمو را به مربا اضافه کنید حتما در مقداری آب ولرم حل کرده و سپس به مربای در حال جوش خود اضافه کنید و این را نیز به خاطر داشته باشید که بعد از اضافه کردن جوهر لیمو سریع مربای خود را از روی شعله گاز برندارید؛ بلکه به مدت دو الی سه دقیقه بگذارید که مربا با جوهر لیمو اضافه شده بجوشد.
علت شکرک نزدن مربا با جوهر لیمو
شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که جوهر لیمو چگونه مانع شکرک زدن مربای ماست. برای پاسخ به این سوال باید بگویم که وقتی که شکر و میوه شما در حال جوشیدن است، این جوشیدن باعث تبخیر آب موجود و اضافی در مربا می شود وبعداز جوشید کامل شهد غلیظی تشکیل می شود و وجود جوهرلیمو که در واقع وجود ترشی است از غلیظ شدن بیش از اندازه مربای شما جلوگیری می کند و درواقع با حرارتی به همین دلیل است که مربا شکرک نمی زند.
نکته قابل توجه این است که در تهیه مربا هنگامی که میوه و شکر شما در حال جوشیدن و آماده شدن است در این زمان به دلیل حرارتی که روی ترشی میوه وجود دارد، مقداری از شکر تبدیل به گلوکز می شود و به همین دلیل مربای شما دیگر شکرک نمی زند مگر زمانی که بیش از اندازه بجوشد. هر چقدر میوه ما ترش تر باشد به طبع این عمل تشدید می شود و برای همین برای میوه های ترش باید از شکر بیشتری استفاده کرد حالا در میوه ها و موادی که ترش نیستند و قرار است که شما از آنها مربا درست کنید مثل مربای گل محمدی حتما باید از جوهر لیمو استفاده کنید تا مانع شکرک زدن شود.
هنگامی که میوه و شکر می جوشد، در نتیجه تأثیر حرارت روی ترشی میوه، مقداری از شکر تبدیل به گلوکز می شود و به همین دلیل است که مربا شکرک نمی زند، مگر این که بیش از حد جوشیده شود. هر قدر میوه ترش تر باشد.
و اما چند نکته پایانی
نکته اول:
اضافه کردن بیش از حدجوهر لیمو در میوه های آبدار سبب ترش شدن مربا و کپگ زدن آن می شود.
نکته دوم:
مصرف و کاربرد جوهرلیمو در مواقعی است که میوه های مورد استفاده در تهیه مربا به قدر کافی ترش نیستند و یا ترشی کمی دارند.
امیدوارم که در تهیه مربا از این موارد کمک گرفته و جوهر لیمو را به درستی حین پختن مرباهای خوشمزه خود استفاده کنید و از شکرک نزدن و طعم دل پذیر و با طروات مربای خود لذت ببرید.